fem gånger vi sa hej då till plasten

För ungefär ett halvår sedan började jag fasa ut plasten ut mitt hem. Det är en blandning mellan viljan att undvika onödiga gifter och en önskan om att kunna ge vidare planetet till mina barn. Det går rätt långsamt eftersom jag tänker på min plånbok och samtidigt inte vill SLÄNGA saker som fungerar förrän de 1. tjänat sitt syfte/går att återvinna eller sälja vidare och 2. jag hittat ett bättre, hållbart, alternativ. 
 
Hur jag (och mitt hushåll) planerar att minimera plastintag i vårt hem och hur vi jobbar med det just nu:

Köpa nakna produkter
- En låååång väg dit, allt som säljs på vårt lokala Ica är inplastat. Till och med eko-paprikor! Men vi gör redan vårt bästa för att köpa nakna grönsaker när det finns, och vi är oftare på större butiker med bättre utbud av o-inplastad mat. Exempelvis säljs mjölk på tapp nu; ännu ett steg i rätt riktning. 
 
Säga nej till plastpåsar
- Det gäller främst plastpåsar från mataffären eller shoppingpåsar. Har länge ursäktat detta med att vi behöver soppåsar. Men jag köper i ärlighetens namn hellre bestämda soppåsar på rulle än att slänga mina sopor i färgade plastpåsar som kostat mig 3:- styck. 
 
Långsamt byta ut plastartiklar i badrummet till mer hållbara alternativ
- Mattias är redan i framkant eftersom han har en rakhyvel i rostfritt stål. Jag har fortfarande en i plast eftersom jag kan se för min inre blick hur jag slinter gång på gång med en stålhyvel eeeeh. Men vi har bytt ut tvättmedelsflaskan till en i glas och har helt slutat köpa tvättmedel i plastflaska. Vi testar för tillfället ett ekolokiskt, giftfritt sköljmedel och vi får se hur det går. Har tänkt tanken på tvättnötter, men är kluven till dem. Får problematisera vidare i ett eget inlägg kanske! Har tänkt byta ut våra tandborstar till bambu, men måste använda upp de vi har hemma pga kontraproduktivt med svinn.
 
Från plastkruka till porslinskruka
- Förr bodde alla våra odlingar i plastkrukor innan de blev stora nog att flytta till vuxenkrukor dvs i lera, porslin eller glas. Nu är det bara två chiliplantor kvar i plastkrukor, sen är våra växter plastfria. Förutom citronmeliss-bebisarna som bor i en glassburk, vi får se hur vi gör med den. Den får nog bo kvar tills den inte har något syfte längre.

Hej då matlådor i plast
- I början på året gick vi igenom vårt skåp av plastlådor (det stämmer, ett köksskåp med enbart matlådor) och lämnade dem till återvinningen. Nu använder vi mestadels glaslådor med undantag för några väl utvalda plastlådor som finns för nerfrysning. En dag får de också flytta ut, men ett steg i taget. 
 
 
Ungefär där är vi just nu! 
Ibland undrar jag varför jag inte bara sveper in mig i plastfolie och lever skiten ut vår planet och sen dör under ett sopberg, senast jag funderade på detta var när vårt nya giftfria sköljmedel fick våra kläder att lukta... öl. Men när de torkade helt hade de fått en frisk doft av... ingenting? Tyg bara? Det är så ovant att inte ha parfymerat tvättmedel?! Men vi jobbar på!
#1 - thea

Alltsååååå vad jag borde ta tag i detta alltså.. varför tackar en ja till den där himla plastpåsen på ica? har femhundramiljarder stycken. hur svårt är det att komma ihåg en tygkasse? uppenbarligen väldigt.. nä! nu ska det bli ändring, får skriva ut dessa tips och sätta på kylskåpet, baske mig.

Svar: Visst är det svårt?!? VARFÖR är det så svårt??Jag började tvinga mig själv att bära hem grejer utan påse som straff för att jag inte tog med en egen... Funkade förvånansvärt bra!
Frida