Boklistan

1. Vilken bok du har läst har gjort störst intryck på dig?
Oj, vilken jättestor fråga? Har ju läst en del böcker i mina dar, men känner nog faktiskt att det finns få som har lämnat mig med något slags intryck efter att jag stängt boken. Harry Potter och dödsrelikerna lämnade mig med en känsla av att vara nöjd. Kanske var det de ikoniska "all was well" eller så fick jag mig mitt slut på ett historia som började någon gång när jag var kring åtta.
I taket lyser stjärnorna sträckläste jag när den kom ut, någon gång kring 2006. Om en mamma som dör i cancer och om att en visst överlever och kan gå på fest med populära Ullis-Knullis. Om att överleva.
Jag, En har jag ju tjatat om lite för länge nu, men den boken tog mig med storm och jag överväger att aldrig mer läsa någon annan bok igen. Fault in our stars lämnade mig med ett hål i hjärtat, och tänkte helvete, aldrig mer sorgliga böcker. Looking for Alaska lämnade mig med precis samma känsla. 
 
Så jag kan nog inte svara på vilken bok. Snarare vilka böcker.
 
 
 
 
2. Vad går du på när du blir intresserad av att läsa en bok? (Baksidestext, omslag, recensioner i tidningar etc).
Titeln! Om titeln låter tråkig finns det stor risk att mästerverket blir kvar på hyllan. Om baksidan inte ger mig gåshud är det kört och boken glöms bort. 

3. Vilken var den senaste bok du läste och vad tyckte du om den?
Jag började på Himlen börjar här men hann inte klart förrän skolan började. Då blir det mest kurslitteratur, och det är ju inte så himla roligt alla gånger. Men Kometen kommer! av Tove Jansson håller jag på med nu i alla fall, så himla mysig bok!

4. Läser du helst facklitteratur eller skönlitteratur?
Skönlitteratur måste jag nog säga. Har blivit välsignad med förmågan att kastas in i bokens värld och glömma bort tiden när jag läser. All text blir verklighet framför mina ögon och jag har ofta svårt att slita mig från spännande fantasyäventyr med drakar och krigarprinsessor.  
 
 
 
5. När läser du helst böcker?
När jag har tid, gärna när jag åker tåg. Det kräver visserligen att det är dagsljus så jag inte blir åksjuk. Annars i badet, alternativt i soffan. Eller allra helst: I solstolen, en varm sommardag.
 
 
 
6. Nämn en författare som gjort stort intryck på dig.
Tove Jansson med muminböckerna. Annars Arne Norlin, som skrev den briljanta boken Sagan om Flodhästen. Om en flodhäst som tycker han har ett tråkigt och meningslöst liv och som längtar efter att göra spännande saker som de andra djuren. Om känslan att känna sig behövd, så himla fin. 
 
 
 
7. Har du någon gång läst en bok och tänkt det här kunde jag ha gjort bättre? I så fall, vilken?,
 Jag tror inte det, för uppskattar jag inte boken läggs den åt sidan och plockas oftast inte upp igen. Känner inget behov av att skriva om böcker, och känner inte att dåliga böcker ska "lagas".
 
 8. Vilken bok skulle du själv ha velat skriva, och varför?
Nog hade jag kunnat leva med att ha Sagan om Isfolket på mitt CV.

9. Bästa filmatiseringen av en bok?
Jag tycker verkligen om Hunger Games-filmerna. Böckerna är så himla bra och jag tycker att filmerna har fångat precis allt dåtids-framtida, känslor och karaktärer. Jag är så himla nöjd med filmerna och riktigt längtar till november då första delen av sista filmen kommer på bio!
 
10. Vilken var din favoritbok när du var barn? Tycker du fortfarande om den?
Återkommande: Sagan om Flodhästen. Jag tycker det är viktigt att läsa för barn, och då läsa någonting annat än Harald färgar håret (.......).
 
 
 
Astrid Lindgren, också en världsbra författarinna vars böcker jag uppskattat och älskat. Tyckte, och tycker, allra mest om Bröderna Lejonhjärta för att jag inte kände sån himla ångest över döden när Nangijala fanns. 
Och när jag började läsa själv älskade jag Vitnos-böckerna trots en del tveksamma namn som Brunöga, Snoppan och Micke Metmask.
Böckerna finns fortfarande kvar och är absolut någonting jag kan tänka mig att läsa för mina framtida barn!