fyra mer hållbara alternativ

Denna vecka börjar AUGUSTI. Vill inte säga att sommaren gått fort, men den har ju det. Nu är Mattias semester slut och imorse pussade jag honom hej då klockan kvart i sju. Jag ska växla upp mitt sommarplugg, för snart börjar skolan igen!
Jag tänkte att vi kunde kolla på fyra gånger vårt hushåll har gjort hållbara val:
 
Vår måttsats
Tidigare hade vi en vanlig måttsats i plast, men efter år av användning var den repig och så där oljig som gammal plast kan bli. Nya valet föll på en måttsats i rostfritt. Plus för att den berättar hur många milliliter allt är!
 
 egenodlad chili förresten, är mkt stolt över mattias som ansvarat för dem!
 
Tvättmedelsflaska och matlådor i glas
Tillbaka till gammal plast: efter ett tag blir de omöjliga att få helt rena! Vi har återvunnit de flesta av våra matlådor och ersatt dem med matlådor i glas, några plast har vi sparat för att de är så bra att stapla på varann i frysen.
Med tvättmedelsflaskan har jag i alla fall kommit rätt nära perfektion. Nu köper vi endast flytande tvättmedel i påse och fyller på vår glasflaska. Billigare, och mindre sopor. Tänk om det gick att köpa på tapp! 
 
Tygrondeller i bomull & linne
Jag har fortfarande kvar bomullsrondeller och jag tänker använda upp de jag har. Men jag har sytt åtta stycken med en sida flanell och en sida lin, jag har bara hunnit testa i en vecka men so far so good faktiskt! Använder mest dem tillsammans med micellärt vatten, och de förvaras i en lufttät burk i badrummet.
 
 
Nej tack till plastpåsar
Guldstjärna till mig, för nu tackar jag alltid nej till plastpåsar i butik. Det har resluterat i 1. mindre sopor hos oss och 2. våra soppåsar tog SLUT och vi behövde köpa påsar till våra brännbara & plastsopor. Och jag har det hellre så, att vi väljer vilka soppåsar vi använder och att de kommer på rulle istället för en miljon ica-påsar. Eller ännu värre: butikspåsar i olika storlekar. Nej, aldrig mer.
 
 
Tänk vad bra det går, att vara liiiite mer eftertänksam i mina val. Här näst kanske jag byter ut min rakhyvel, har en engångshyvel kvar men den lär räcka i 15 år eftersom jag rakar benen så sällan. Ingenting ska slängas i onödan. Men ingenting ska heller ägas i onödan. 

Dandyräven

I februari bokade jag en juli-tid hos en tatuerare och det kändes som att det var en eeeviiigheeet bort. Men så blev det juli till slut och jag & Mattias åkte på vår tatueringsresa. Och som vanligt ska ni få tatueringsupplevelsen i siffror! Jag börjar som vanligt med smärtan, eftersom det är nr 1 en frågar när någon gjort en ny tatuering.

Vi börjar med en blodig bild.
Smärta 4/5
I början tyckte jag ändå att den var riktigt snäll, hon började längst ner och jag kände mig stark. Efter fyra timmar färglade hon blomman på innerarmen och jag ville be henne lämna dem tom för jag dör snart. Blev trött fort, var i dåligt skick innan (pms) och var kanske ett dåligt jag bara.

Tatueraren 10/5
Som vanligt hade jag spanat ut tatueraren innan. 2014 var jag i Stockholm senast och då gick jag faktiskt förbi studion för att snacka med henne, men det var stängt då. Birdy på Speakeasy Parlour, rekommenderar henne VARJE DAG för att hon var så snäll och gentle, rolig och proffsig. Hade skickat en beskrivning på vad jag ville ha samt referensbilder för hans kläder och hon ritade upp honom på plats.
 
Stockholm (dvs resan) 3/5
Jag älskar Stockholm och det var perfekt att få vara där med Mattias pga våra delade intressen för ramen, hipsterölhak, gott kaffe och tatueringar. Men just den tisdagen var jag trött och pms:ig. 

Läkning 5/5
Har inget att anmärka på. Den fällde ingen färg, flagnade som väntat och kliade lagom mycket. 
 
Är mycket nöjd att jag fick min räv tillslut.

Shark Week - Menskoppar och tygbindor

Hej nu ska vi prata mens igen.
 
 
 
Min cykel har alltid varit som en klocka och jag har kunnat räkna ner i timmar när jag ska få ägglossning, mens eller pms. Tills för ett år sen då den en dag inte var regelbunden längre. I juli i år fick jag komma till en gyn som hette Silvia. Skönt med en kvinna, tänkte jag. Åkte dit och det visade sig att Silvia var en man. Fml:)) Det skulle också visa sig att jag har cystor på äggstockarna och jag väntar nu på vad som ska hända samt svaret på alla provprover jag tog då. Det leder i alla fall till oregelbunden mens och sjukt mkt mensvärk. 
 
HUR SOM HELST.
 
På vägen mot minimalism, och ett mer hållbart liv för alla, har jag bytt till menskopp. Köpte min 2015 och älskar den och vill slå ett slag för den. Monki (ej sponsrad, I WHIS!!) har i samarbete med Lunette och säljer därför menskoppar i flera butiker! HÄR kan en läsa mer. Jag själv köpte min från menskoppen.se.
Alla gillar inte att ha saker i sig, men jag vill även rekommendera de som får ont eller obehag av tamponger och menskoppar att besöka en gynekolog. 
 

Jag vill även tipsa om denna youtuber som pratar om No Waste-living på ett mkt sunt sätt:
 
 
 
Hur man än ställer sig till tvättbara tygbindor är detta viktigt att veta: mensblod är inte smutsigare än något annat blod. 
Min inställning är positiv men min genuina fundering där: Lyckas de verkligen suga upp riklig mens? Säkert inte, but then: det gör inte blekta maxibindor heller. 
Jag har länge varit nyfiken på tygbindor och har börjat titta runt på oika tyger som kan passa mig. Är mest inne på lin och bomullsflanell med en botten av polyuretanlaminerat polyestertyg. Jag vill inte ha ull, av vegoskäl, och jag vill inte ha någon form av bambu då jag inte är helt säker på vad jag tycker om dess industri. 
 
Så. Återupptar väl detta när jag sytt min första och sen får vi se! 

Slow learner

Jag får sjukt många kommentarer av ryska IP-nummer, långa med azbuka och diverse länkar i som jag absolut inte klickar på för då lär min dator brinna upp. Får kanske fem om dagen, mkt knäppt.

Hur som helst. 
Jag har tagit fram mina lingvistikböcker igen, läser och stryker under det som inte redan är understruket. Förstår nya saker, förstår gamla saker om igen. Vill så gärna sätta mig in i sociolingvistik, men fastnar allt för länge i kapitlen om neurolingvistik för jag tycker det är så himla spännande. Vill så himla gärna klara tentan, men vet att jag är en slow learner som måste fokusera på en sak åt gången. 
Eller ja, innan jag började på uni skrev jag "Jag lär mig fort" i mitt CV men allt jag någonsin behövt lära mig inför ett jobb då var kassasystem och praktiska, statiska sysslor. Pragmatiska arbeten helt enkelt, jag lär mig fort när jag får jobba med händerna. Sen började jag plugga igen. Läsa om strukturer, historiska ideologier och neurofilosofi. Ingenting som man kan ta på tyckte jag. Så började jag lära mig långsamt, innan jag lärde mig HUR jag lär mig. 
 
 
 
 
Lingvistik är mitt jävla berg i den här utbildningen, medan jag inte ens reflekterade över hur lätt (och rolig) jag tyckte vetenskapsteorin var. Nu är det nästan bara lingvistiken kvar, det ska jag också klara.

En hoarder som kan organisera

Vi har semester och passar på att sälja allt vi äger. Nästan i alla fall. Har hittills sålt bland annat min vardagsrumsmatta, min TV, mina orientaliska ljuslyktor från en tveksam period i mitt inredande, hörlurar, Mattias Lasse Åberg-glas som aldrig använts osv osv. Och vill ingen ha det lämnar vi allt som är i fint skick till myrorna. 
 
 
Vi lämnar bort allt som vi har dubbelt av, som mitt fullt fugerade, men antika, strykjärn. 
Det är en befrielse och jag inser att jag inte älskar ens en bråkdel av allt jag äger. Jag har bara varit en hoarder som lärt mig att vika kläder och organisera mina saker. Maximalism och samlande är inte samma sak som stök, det innebär kanske endast att en känner sig trygg bland sina älskade saker, kanske att känslor, nostalgi, kan sitta i ting. Inget fel i det, jag har sparat på allt möjligt för att jag känt något för det. 
 
Men jag blir stressad av saker, och det är först när jag blivit äldre jag insett att mycket saker framme får mig att må dåligt. Och när jag mår dåligt blir det stökigt, och det känns inte bättre. Blir frustrerad när det är jobbigt att hänga in grejer i garderoben för att det hänger så mycket saker, när jag inte ens ser vad som hänger där. 
Därför är det inte hållbart att vara en maximalist som kan vika och organisera. Jag behöver något annat, och jag är på väg dit!