5 förbättringar vi gjort i vår studentlägenhet

Om jag kunde välja hade jag såklart köpt en egen lägenhet och levt lycklig i alla mina dagar och fått göra precis vad jag vill i mitt hem. Det skulle aldrig lukta grannarnas ciggarettrök i mitt hem och lilla sovrummet hade inte blivit försummat med slitna tapeter som trillar från väggarna. Men en är ju inte gjord av pengar:)))
TROTS en plånbok som det flyger en mal ur i sann Kalle Anka-anda har vi ändå lyckats göra vår lägenhet till ett hem. Fyra år tog det, men nu börjar jag känna att det ser ut som jag vill ha det. 
 
Här är fem förbättringar jag gjort i min lägenhet som varken kostat mig hela månadshyror eller som bovärden kommer ha anmärkningar på dagen jag flyttar ut.
 
1. Tapeter & golv
Det säger väl sig själv att första steget kan vara byte av tapeter och upprustning av golv. När jag flyttade in hade jag ett vitt kök med (ca 14st) stora borrhål där pluggar fortfarande satt kvar, ett gulorange sovrum där någon glatt spikat i väggen ca 90 gånger och ett linoleumgolv som släppte färg(!) samt ett vardagsrum med brun tapet med en fondvägg i en annan brun färg:)) Klipp till: Jag älskar ljus, och hade alla väggar varit ljusa hade jag kanske inte ens brytt mig.

Nu har vi vita väggar överallt med en fondvägg i var rum, och om nästa hyresgäst HATAR våra fondväggar kommer det definitivt vara lägg att bara byta. Jag vet att alla inte gillar vita väggar heller (smaken är som röven, den är klöven) men med tanke på hur få enfärgade tapeter vår hyresvärd har att välja mellan i sin katalog (där vi valt alla våra tapeter) så tror jag genuint att fler gillar vitt än orange. MEN VAD VET JAG. 
 
Detta kostade oss 0:- eftersom pengarna fanns i bofonden. 
Att tänka på: Många hyresvärdar tillåter bara att en tapetserar om med jämna intervaller eftersom folk annars enbart tapetsear om i vardagsrummet. Det går att komma undan hyfsat billigt om en bjuder över mamma på kaffe och tapetklister, så sätter ni upp dem själva!
 
 
Golv är bökigare att byta, kostar mer om bofonden inte räcker till och får, med all rätt, inte bytas lika ofta. 
 
2. Skåpluckor
Våra skåpluckor var i en härlig nyans av äggskal. Men inte hela luckan, bara den övre delen. Resten var skiftningar från nämnda äggskal till... äggula. Knopparna var klassiska vita i plast som sett sina bästa dagar passera.
 
Nu detta:
 
 
Dörrar och garderobsdörrar går också att lacka om, kul att veta om tidigare hyresgästen lackat dem SVARTA eller annan nyans en själv inte är nöjd med.
 
3. Lösa delar i badrummet
Själv var jag så naiv att jag trodde att hyresvärden bytte toasits mellan gästerna. Icket. Så ett väldigt litet tips kan vara att byta ut allt som sitter löst i badrummet, hos oss var det toasits, duschslang och duschmunstycke. Jag råder ingen till att byta ut saker bara för att byta ut och slänga mer skräp på vårt växande sopberg men saker som funkar dåligt byter jag ut med gott samvete, exempelvis läckande duschslangar. Eftersom vi inte får renovera badrummet ("Det är renoverat bara -89 så ni får vänta ett tag till") och en drömmig regndusch endast är en dröm för tillfället måste vi låta det förbli.
 
Vår lägenhet kom med torkskåp. En rostig historia som hyresvärden fick komma och plocka upp och vips har vi en massa plats i badrummet!
 
4. Dörrknoppar 
Knopparna vi pratade om i punkt 2. De är ÖVERALLT. Alla skåp och luckor, även garderoberna. Så jag beställde diamantknoppar, för inget säger I GOT MA SHIT TOGETHET som diamanter. Köpte 20st för ungefär 25:- från en tveksam hemsida så rekommenderar den inte:) MEN den funkade och de håller skitbra vill aldrig byta ut dem.
 
5. Balkongen (om en sån finns)
Nä okej, vi har kanske inte hunnit till punkt nr 5 men är övertygad om att det kommer ge mycket livslust! I år har vi förvarat våra bildäck där pga har inget förråd där en kan sätta sina grejer utan att det garanterat blir stulet (glömmer aldrig när det bodde någon i mitt förråd). 
Hämtar min inspo från pinterest:
 
 

Blur och Glow från Lumene

 
 
Jag tänkte bara kika in med en kort anteckning. I januari köpte jag dessa två foundations och har nu testat dem till den grad att jag känner att jag kan ge mitt bästa utlåtande.
 
Glow: Illuminating. Sheer coverage. Sträcker mig efter denna varje sminkad under sommaren, den ger ett perfekt vardagsglow för den (jag) som kanske tycker att hyperdew:iga looker känns svettiga. Känner mig väldigt återfuktad av denna, till och med under vintern då jag tenderar att bli torr. SPF 15, och jag vet att solen är farlig, SPF 50 i hela ansiktet bla bla.
Blur: Longwear. Medium coverage. Min absoluta favorit. Moussig konsistens, går med fördel att applicera med svamp men jag har föredragit fingrarna på senaste. Den är väldigt hud-lik och lämnar ansiktet neutralt matt/glow utan att bli "mattifying" eller pudrigt. Rekommenderas!
 
Båda är förvånadsvärt dryga, det finns fortfarande produkt kvar i dem och jag har använt den ena eller den andra varje dag sen i januari. Föredrar Blur på kvällar och nätter, samt hösten och vintern. Föredrar Glow på våren och sommaren. Ungefär så. 
De kostar 179:- styck hos Kicks. Väl spenderade pengar.
 
 
Och solskydd. Aldrig innan jag tatuerade mig har jag väl brytt mig om solskydd, förutom när jag varit utomlands KANSKE, inte ens alltid då. Tror det beror på bland annat 1. Har aldrig bränt mig i solen/flagnat så vet inte hur det känns? 2. Har alltid skira, men heltäckande kläder på mig när jag är utomlands 3. Har bott i Kiruna och lets face it, även om solen skiner är det svinkallt rätt ofta vilket resulterar i KLÄDER.
 
Men jag förstår ju att solen är farlig och sen jag tatuerade mig i färg för första gången så har jag smort in mig. 
 
 
Letar fortfarande efter den perfekta solkrämen som inte känns kladdig tills den tvättas av med tvål. Jag har ännu inte hittat den, men med dessa har jag i alla fall inte blivit brun i år, inte fått minsta t-shirtrand på armen eller ens fått en liten liten fräken. Trots hårdtesning i Kiruna, Luleå, Stockholm och Uppsala under deras soligaste dagar.
Däremot har dessa två flaskor resluterat i kommentarer som "Jaha, inte ens brun har du blivit men det är väl för att du sitter inne hela dagarna hahaha" av diverse okänsliga människor. 

Jag kan bara anta att jag får min hämnd om ungefär 30 år när dessa "solfräscha" människor när jag råkar sätta dig på dem eftersom jag misstar dem för en gnisslig lädersoffa på Bishop's arms.
 

Vän-listan

Vad är dina bästa egenskaper som vän?
Jag är är den vän som alltid har varmt kaffe färdigt i koppen, redo att prata bort flera timmar. Gillar att laga mat till andra, gillar när middagar övergår till vinkväll som blir till sen natt. Jag pratar mycket, lyssnar noga och är alltid mitt ärligaste. Hör ofta av mig först, är GIF-gudinna i chatten och har absolut övertygat mina hjärtekrossade vänner om att de är better of this way, i alla fall för en liten stund.


Sämsta egenskaper?

Att jag inte alltid vill hänga? Fast det är väl inte jättedåligt, det beror ju på vad en föredrar. Jag tycker om att vara ensam ibland. Och då försvinner jag, vill inte hänga och tackar nej flera gånger i rad.

Och jag följer aldrig med på efterfest... 


Vad stör sig dina vänner på med dig?

Förhoppningsvis stör alla sig på olika saker och att jag inte har ett megastörigt drag som alla avskyr:))) Kanske att jag inte orkar vänta, utan drar iväg på grejer vi planerat tillsammans om det enligt mig gått för lång tid. Eller att jag har pojkvän som jag lever väldigt nära och gärna hänger med.

(Och har hört att det är störigt när jag bara svarar "Hej!" i telefonen och inte med mitt namn men det är 2017, truecaller finns och du ringer ju till min mobil??!)


Återkommande vänproblem?

När jag var yngre tyckte jag att det var jobbigt om jag var den som hörde av mig mest, eller alltid. Kunde känna mig så himla ensam och medvetet sluta höra av mig bara för att se om utvald vän skulle höra av sig. Ibland tog det bara någon dag, och andra gånger hördes vi aldrig mer. Men sen jag blivit äldre orkar jag inte ha såna i mitt liv, hallå skittråkigt att aldrig få veta om de tänker på en? Så skönt att bli vuxen och inse att mina vänner står mig nära, dvs ringer ibland eller skriver "kaffe på lördag" utan frågetecken, att bekanta hälsar på stan, skickar en rolig snap ibland och att jag absolut inte behöver spara på människor som bara skvallrar om andra, skämtar på endast min bekostnad eller som aldrig hör av sig.


Typiskt för dig som vän?

Dra med ut på dansgolvet, be dem skriva när de kommer hem på natten så jag vet att de lever, föreslå kaffedejt och lösa världsproblem.


När blir du sur?

Jag blir generellt inte sur på vänner. Det känns som att den tiden är förbi!
Har inte svårt att släppa negativa relationer, så kanske uppfattas som surig när jag går vidare? Vet inte!


Önskeegenskap som vän?

För mig: Borde bara säga "jag vill vara ensam i helg" UTAN att få dåligt samvete. 


Värsta sortens vän?

Någon som enbart drar elaka "skämt" om mig eller mina andra vänner. Jag brukar inte direkt rain checka efter sånt:))


Bästa sortens vän?
Jag tror genuint att mina vänner är bästa sortens vänner, och att det är därför de finns kvar i mitt liv?! Men ett axplock: Vill höra om min dag, vill berätta om sin dag, tycker det är 100% ok att Mattias finns i mitt liv, bjuder in sig själv, påhittig, glada och peppiga, feminister, säger "ja han är verkligen en skit" osvosvosv


Gemensamma drag för mina närmsta vänner?

Roliga, självsäkra, smarta och öppna. Älskar de egenskaperna! 
 
(Hittade grunden hos Hanapee och ändrade lite pga HUR ska jag svara på "vad är sämst med dina vänner" hallå ingenting??)
 
 

Häxan & katten

Jag gjorde två tatueringar i sommar; Dandyräven och häxan&katten. 
Här kommer utvärdering av den senare.

Bilden direkt efter, hade ett rimligt blåmärke efter en klumpig sköterska som tog blodprov tre gånger på samma ställe. Min arm svällde med ungefär fem centimeter i omkrets, därav lite bucklig:)))
 
 
Smärta 2.5/5
Eftersom jag redan tatuerat hela axeln dagen innan hade jag inte hunnit glömma hur det kändes, så hela armen sved. Och i armvecket vill jag ändå säga att det gjorde 4 av 5 ont. Men så är jag inte gjord i stål heller.

Tatueraren 10/5
Iris hade rest från Belgien för att gästa en studio i Gävle. Hon var trevlig, social och någon som jag gärna hade värvat till mitt kompisgäng pga så jävla cool! Älskar tatuerare som är pratsamma också, och det visade sig att hon pratade finska också så hann öva lite meänkieli till och med! 
Både jag och Mattias har följt henne på istagram rätt länge (iris_lys) och en kväll postade hon att hon skulle till Sverige. Mmmmmm är inte gjord av pengar (eller stål) tänkte jag, men det var lite för bra för att vara sant. Stockholmsresan var ju ändå bokad så att.... Ett glas vin och mellan två band på en punkspelning skickade vi över depositionen. Svävade på moln hela natten.
 
Resan (Gävle) 5/5
Första gången jag var i Gävle, slogs av hur fint det var där. Vi hade lånat en bil och därmed friheten att göra precis vad vi ville. Gävle ligger dessutom bara en timme från Uppsala, det var en perfekt tripp för att bli tatuerad! Vi åt på SubWay också, inte så lyxigt men mkt gott! (har alltså räknat bort att hela staden luktade vad vi i norr refererar till Pite, dvs pappersbruk. SÅ bra vad det, att det inte påverkar betyget)

Läkning 4/5
Okej, den har läkt alldeles PERFEKT men den har kliat överjordiskt mycket. Lyxproblem, jag vet. 
 
 utanför pretty electric