Mitt Luleå

När jag gick igenom lådorna till mitt sminkbord hittade jag ett minneskort som jag glömt bort. På det fanns några bilder som jag glömt att jag tagit, men som ändå finns kvar. Fylldes av en enorm längtan efter mitt Luleå på sommaren, då en kan sitta i norra hamn eller på balkongen och bara finnas.
 

Norra hamn, mest troligt under hamnfesten för något år sen. 

Utsikten från min balkong en av alla sommarnätter som spenderats där.
 
Åh sommaren, kom tillbaka nu. Läste någonstans att det bara är åtta veckor kvar tills vi går mot ljusare tider. Det är också ca åtta veckor kvar av detta år. Bara what? Vart tog året vägen? Det betyder även att min årsredovisning för vad fasen jag sysslat med detta år kommer att komma upp inom några veckor. Måste ändå säga att 2015 har varit ungefär bästa året hittills? Det är det preliminära betyger i alla fall, återkommer.

Frågestund med Mattias

 
 
 
har du någonsin haft ett smeknamn?
Mjaa. Mitt efternamn. Ph. Ekenskölde. Matto-ett. Och Bög-Jesus. (sry, sista var det jag som gav honom)
 
vilket är ditt favoritmuseum?
Tekniska museet tyckte jag om när jag var mindre i alla fall!
 
vad tror du på?
Vad jag tror på? Ingen aning. *gäspar*
 
vem är din favoritskådis?
ÖEUÖJ JA! Nicolas Cage, eftersom han aldrig spelar en karaktär. Det finns bara en massa filmer om Nicolas Cage.
 
vad har du blivit besatt av på senaste tiden?
Jeans kanske
 
vad älskar du mest med ditt jobb?
Jag har ju inte ett jobb?
 
vad är det värsta?
Med mitt jobb som arbetslös? Att jag ändå måste stiga upp jättetidigt på morgonen.
 
vad får dig att skratta?
Du, ganska ofta väldigt ofta. Roliga saker på internet, folk som slår sig. Typ det. Mig själv ibland.
 
 
var är du just nu?
På min stol i ditt kök.
 
beskriv en perfekt glass.
Den ska ha nått i mitten. (ba va?) Vanlig glass, choklad utanpå. Den ska sitta på en pinne NEJ, på en våffla. God våffla. Inte äcklig, typ seg. Typ så! Jag har beskrivit en dajmstrut.
  
vilket råd skulle du ge 14-åriga du om du kunde?
Att man inte måste veta vad man ska göra när man blir stor, att om man inte nej jag vet fan inte. Skriver du ner det här? Att man ska flytta hemifrån, det är roligt. Och bra för karaktären. Och att... hur mycket måste jag säga? Jag är nöjd så.
 
vad oroar dig just nu?
Oj, det är nog fortfarande ex-jobb och så. Och efter det. (Livet alltså)
  
kan du se att det blir bättre?
va? vadå? Jag förstår inte frågan. (han har glömt förra, läser upp den igen) JAHA! Ja, det hoppas jag?
 
hur lyder de sista meningarna i boken om dig själv?
"Och sen tände dom eld på vikingaskeppet med en brinnande pil slut"

Vardagen

Jag ber om ursäkt, men min blogginspo släpar i asfalten och jag vet inte vad jag ska skriva om. Mina dagar ser ut såhär:
Jag vaknar av att Mattias går till skolan. Sover en timme till och stiger upp för frukost. Sätter mig framför datorn och skriver så många ord jag kommer på. Går ut och går. Återkommer till skolan och skriver lite till. Pysslar hemma, får sällskap lagom till matlagningen. Någon diskar, sen går vi kanske på kvällspromenad. God natt. Inte alls spännande att skriva om, men det är tentaperiod och inga ursäkter. Jag har färgat håret delvis lila för att rebellen inom mig ska hålla sig i styr i alla fall tills alla inlämningar är inne.
 
På fredag ska jag i alla fall träffa hela DCF, är rimligt pepp!
 
 

Det svarta läppstiftet

Jag vill ha ett svart läppstift. Ett matt, ett hundra procent hångelsäkert. Jag kan inte tänka mig en enda fest där ett svart läppstift inte passar.
Men så hör jag ju ofta att man inte kan ha svart läppstift. Att det inte är fint. Att tjejer ser arga och farliga ut. Kaxiga tjejer. Att ingen vill hångla med en tjej som ser arg ut. Inte ragga på, kanske inte ens prata med. 
 
Vad skönt, tänker jag.
 
 
Jag är osäker på om jag tycker det är fint. Precis som jag är osäker på om jag tycker polokrage är fint. Eller gröna nagellack, UGGs eller ens rosa hår. Men jag gillar hur det ser ut, jag gillar effekten det skapar. För jag är inte satt på denna jord för att vara fin.
Det är sorgligt att o-fin är en så hemsk sak att vara, att det är ett spel som vi alla kan reglerna till. Och spelar man inte efter dem förlorar man poäng som andra människor ger en. Det är vårt normativa samhälle som guidar in oss i det, ser till att vi följer reglerna. 
 
Men jag, med många andra, har börjat upptäcka att det går att tänja på reglerna och reaktionerna på mitt rosa hår är antingen negativa eller förvånade som i "Vad FIN och OVANLIGT, vad MODIG du är!".
Jag är inte modig. Inte modigare än någon som färgat håret i någon annan färg, inte modigare än någon som klippar av sitt långa svall för att testa något nytt. Det är bara hår. Hår som i mitt fall inte är brunt.
 
Och det svarta läppstiftet.
Smink är roligt och en fantastisk väg att leka med uttryck, personlighet och färg. Det är oftast socialt accepterat, men allra helst ska det vara smink som inte syns. Inte osminkat, men "no make up-make up". Det är alltså en grej, att sminka sig så en ser osminkad ut. Fast utan mörka ringar under ögonen eller med flammiga kinder som vittar om att man visst sprang till bussen imorse igen. Håret fixas så det ser "otvättat men inte smutsigt ut" fast det tvättades nyss. 
Om jag lägger ner tid, pengar och person i mitt smink vill jag att det ska synas och om någon snubbe inte vill prata med mig för att jag har svart läppstift är det min vinst för vad kan han ha haft som var åh-så-viktigt att få sagt men som hindrades av svarta läppar.
 
Det är bara läppar som målats med läppstift. Ett läppstift som i det här fallet inte är rött.
Kanske är det smaksak. Eller så är det ett statement. Ett kryphål i reglerna. 
 
 

Tre bra saker

I morse vaknade jag av att Winston låg och pussade på Mattias. WF har bott hos mig i ett år nu och ända tills han träffade just Mattias så var han blyg och vägrade pussa på någon annan än mig. Nu är jag näst bäst och jag kan inte ens vara arg, speciellt inte när jag hör hur han jamar vid dörren när Mattias går till skolan.
Hittills idag har jag städat hela köket och badrummet. Tentaperioden sätter alltid sina spår i paradislyan, men nu hänger mattona på vädring och golven luktar såpa. Igår skickade jag in min rational och nu är det inte länge kvar innan nästa kurs börjar.
 
Men anledningen till peppen idag är egentligen inte nystädade golv eller lyckade inlämningar.
 
Solen skiner, jag har lila hår och idag ska jag på en superspännande intervju!(!!!) Är så omåttligt pepp att jag knappt vet vart jag ska ta vägen!
 
 
Och veckans tips på spotify ser ut ungefär såhär: